آرشیو فروردین ماه 1400

آموزش بورس به زبان ساده و راهنماي سهام عدالت

سيگنال هاي جديد سازمان بورس

 

سيگنال‌هاي جديد رئيس سازمان بورس / بورس كشور را از مصيبت بزرگ تورم نجات داد

سيگنال‌هاي جديد رئيس سازمان بورس / بورس كشور را از مصيبت بزرگ تورم نجات داد

رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار با بيان اين كه بازار سرمايه در سال گذشته كمك بي‌نظيري در زمينه تامين مالي به دولت كرد، گفت: اگر بازار سرمايه نبود دولت ناچار به افزايش پايه پولي مي‌شد. بازار سرمايه دولت را از مصيبت بزرگ تورم نجات داد.

به ، محمدعلي دهقان دهنوي، رئيس سازمان بورس در كلاب هاوس گفتگويي داشته كه خلاصه آن در زير آمده است:

ـ به دليل حضور گسترده مردم، بازار سرمايه و ثبت نام بورس  به يك موضوع ملي تبديل شده و هم اكنون بيش از ۵۷ميليون كد سهامداري داريم. بيش از ۹۰ درصد جمعيت كشور به نوعي با بازار سرمايه مرتبط هستند.

ت در سال ۹۹ بورس ركوردهايي بر جاي گذاشت كه بيش از ۶۸۰ هزار ميليارد تومان تامين مالي براي اقتصاد كشور بود. بازار سرمايه سال گذشته با فراز و نشيب‌هاي زيادي همراه بود و امروز در جايگاهي قرار دارد كه از يك بازار محدود به يك موضوع مهم و با اهميت در اقتصاد كشور تبديل شده است. و فروش سهام عدالت افزايش داشته است . 

ـ استفاده از ابزار ريپو و بازخريد از ديگر ابزاري است كه قصد استفاده داريم كه شركت ها از مازاد منابع خودشون بهترين استفاده را كنند. دستورالعمل كارگزاري‌ها نيازمند اصلاح بود كه گام اول آن انجام شده است.

ـ در خصوص قيمت‌گذاري در جلسات گذشته نيز هميشه عنوان كرده‌ام و حال نيز تاكيد مي‌كنم كه بازار سرمايه امروز يك موضوع ملي شده است. مردم در اين بازار فعاليت دارند
كسي حق ندارد با قيمت گذاري حقوق سرمايه‌گذار را تحت تاثير قرار دهد. بايد فضاي توليد به نحوي باشد كه سرمايه‌گذاري از توجيه پذيري برخوردار باشد. نبايد به بازار سهام ضربه وارد كنيم قيمت گذاري براي توليد و سرمايه‌گذاري با شعار سال، اهداف كشور و با برنامه‌هاي توسعه‌اي هماهنگي ندارد. در ابتدا دريافت كد بورسي ضروري است .

ـ ما در سازمان بورس با عنوان سازماني كه وظيفه و اولويت اصلي آن دفاع از حقوق سهامدار است، از آن دفاع مي‌كنيم. قيمت گذاري‌ها هم براي اقتصاد سم است و هم براي سهامدار و هم براي كل جامعه و با اين امر مخالفت خواهيم كرد. يكي از برنامه هايي كه مطالعات آن در حال انجام است قراردادهاي ريپو است كه براي استفاده شركت ها از منابع مالي اضافه يكديگر است.

ـ اين مساله سبب افزايش كارايي دارايي شركت ها در پورتفوي آنهاست.ضمن اين كه بازار بدهي نيز به كمك بازار سرمايه مي‌آيد. سال گذشته ۲۲۰هزار ميليارد تومان اوراق در بازار منتشر شد كه ۱۸۰هزارميليارد تومان متعلق به دولت و مابقي مربوط به شركت‌ها بود كه ۴۰۰درصد رشد اوراق شركتي بود اولويت نيز با اوراق شركت‌هاي بازار است. در مورد مصوبه انتشار اوراق هم انتشار كنوني در حد درخواست شركت‌ها در آن جلسه بود و شركت‌هاي جديدي طرح درخواست مي‌كنند و از پتانسيل‌هاي درون بازار براي جذب اوراق استفاده مي‌كنيم.

ـ قيمت‌گذاري دستوري براي اقتصاد و صنعت سم هستند و تا جايي كه بتوانيم با اينها مقابله خواهيم كرد. بازارسرمايه ناجي اقتصاد در سال گذشته بوده است. به علاوه از وظايف دولت است كه از بازار سرمايه حمايت كند.

ـ در مورد انتشار اوراق تصميم بر اين بود كه مانع انتشار اوراق براي شركت‌هاي سرمايه‌گذاري برداشته شود. سازمان بورس هم نظارت مي‌كند تا اين مبلغ صرف خريد سهام شود.

ـ با اين تفاسير انتظار مي‌رود كه انتشار اوراق از ۲۴ هزارميليارد تومان فراتر رود. حجم تامين مالي انجام شده از بازارسرمايه، سهم دولت بسيار زياد است.

ـ اما در مقايسه با سال‌هاي گذشته، انتشار اوراق به ۳۶ هزارميلياردتومان رسيده است. يكي از فرايندهايي كه بايد بررسي و بازنگري شود، موضوع افزايش سرمايه شركت‌ها است و مي‌توان اين فرايند را تسريع داد.

آخرين اخبار بازار سهام را در صفحه بورس دنبال كنيد.

اخرين وضعيت واريز سود سهخام عدالت

 آخرين وضعيت واريز بخش دوم سود سهام عدالت

آخرين وضعيت واريز بخش دوم سود سهام عدالت

مديرعامل شركت سپرده گذاري مركزي درمورد آخرين وضعيت واريز بخش دوم سود سهام عدالت گفت: در بازار سرمايه كسي پول ندارد كه از جيب خود پرداخت كند، منتظر هستيم مابقي سود از سوي شركت ها پرداخت و تجميع شود تا ۵۰ درصد دوم نيز واريز شود. شركت ها هرچه در پرداخت تاخير داشته باشند ما هم در پرداخت سود تاخير خواهيم داشت. و ثبت نام در بورس كاهش داشته است . 

 حسين فهيمي در جمع خبرنگاران با بيان اينكه سود سهام عدالت سال ۱۳۹۸ براي نخستين مرتبه از طريق مكانيزم هاي بازار سرمايه پرداخت شد، توضيح داد: درواقع سود سهام عدالت سال ۱۳۹۸ كه قبل از عيد نوروز به حساب مشمولان واريز شد، نه بر اساس هر نفر عدد معين، بلكه بر اساس ميزان دارايي هر فرد در يك شركت پرداخت شد. بنابراين پرتفوي افرادي كه روش مستقيم را انتخاب كرده بودند، بررسي شد كه در ۳۶ شركت چه تعداد سهم باقي مانده است. درمورد شركت هاي سرمايه گذاري استاني نيز به همين صورت.و دريافت كد بورسي بايد انجام گردد . 

وي ادامه داد: محاسبه معكوس بود، يعني افراد به صورت مجزا بررسي شدند كه چقدر سهم دارند و اينكه چقدر سود به ان ها تعلق ميگيرد. تصميم شوراي عالي بورس اين بود كه سود خرد نشود و تجميع شود. براي تجميع نيز دو ۵۰ درصد تعيين شد. مرحله نخست قبل از عيد و بر اساس ميزان سهمي كه فرد در اختيار داشت، پرداخت شد.

مديرعامل شركت سپرده گذاري مركزي افزود: هر فردي درمورد ميزان سودي كه دريافت كرده است اعتراض دارد ميتواند با شماره ۱۵۶۹ تماس بگيرد تا متوجه شود دقيقا چه تعداد سهم دارد، چه ميزان سود به فرد تعلق گرفته و سود واريزي از طريق كدام بانك پرداخت شده است.

فهيمي درمورد بخش دوم واريز سود سهام عدالت نيز توضيح داد: در بازار سرمايه كسي پول ندارد كه از جيب خود پرداخت كند، منتظر هستيم مابقي سود از سوي شركت ها پرداخت و تجميع شود تا ۵۰ درصد دوم نيز واريز شود. شركت ها هرچه در پرداخت تاخير داشته باشند ما هم در پرداخت سود تاخير خواهيم داشت.

بيش از سه ميليون نفر سهام عدالت خود را فروختنه اند

وي با اعلام اين خبر كه اركان صندوق كه قرار بود اقدام به خريد سهام عدالت كند، تشكيل شده است، اظهار كرد: از مجموع افرادي كه قصد فروش سهام عدالت داشتند، سه ميليون و ۲۰۰ هزار نفر سهم خود را فروخته اند و بيش از ۱۳ هزار ميليارد تومان هم وجه دريافت كرده اند. سهام داران عدالت با بقيه سهام داران فرقي ندارند، در شرايط خوب بازار سه ميليون نفر موفق به فروش شدند. اما وضعيت بازار سخت شد و امكان فروش براي هيچ سهام داري فراهم نشد. افراد سهم خود را با ضرر نميتوانند بفروشند. سهام داران عدالت هم مستثني نيستند.

امكان كنسل كردن سفارش فروش سهام عدالت

مديرعامل شركت سپرده گذاري مركزي ادامه داد: حتي يك ريال هم نيست كه سهام عدالت فروش رفته باشد اما وجه حاصل از فروش به حساب فرد واريز نشده باشد. گلايه افراد از اين است كه سفارش فروش گذاشتند اما سهم آن ها فروش نرفته است. البته امكان كنسلي وجود دارد و ۷۰۰ هزار نفر سفارش فروش خود را كنسل كردند. مشمولان براي كنسل كردن سفارش فروش بايد به سايتي كه سفارش داده اند مراجعه و سفارش خود را كنسل كنند.

تحليل از بورس تا انتخابات

تحليلي از بورس تا انتخابات و نوسان ۱.۲۵ تا ۱.۳ ميليوني شاخص

سه كارشناس بازار سرمايه ضمن اعلام سه ديدگاه متفاوت از روند بورس تا زمان انتخابات و صنايع مورد اقبال، نوسان شاخص را در محدوده ۱.۲۵ تا ۱.۳ ميليوني پيش بيني كردند. و ثبت نام در بورس افزايش يابد . 

 

به گزارش پايگاه خبري ، سه كارشناس بازار سرمايه ضمن اعلام سه ديدگاه متفاوت از روند بورس تا زمان انتخابات و صنايع مورد اقبال، نوسان شاخص را در محدوده ۱.۲۵ تا ۱.۳ ميليوني پيش بيني كردند.

اثر منفي انتخابات بر بازار سرمايه

عليرضا كاهدي: رقباي دولت اين امكان را دارند كه بازار را خراب كنند و نگذارند بازار طي مدت باقيمانده تا انتخابات رشد كند. بازار سرمايه و دريافت كد بورسي  فصل بهار را در حالي قرار است طي كند كه انتخابات رياست‌جمهوري دوازدهم پيش‌رو است و همين مسئله تاثير زيادي در روند بازار خواهد داشت.

زماني بورس، بازار مهمي نبود كه گروه‌هاي سياسي بخواهند براي انتخابات كاري انجام دهند ولي الان بازار مهمي شده و نگاه بسياري از مردم شايد به روند آن باشد. سقوط بورس مي‌تواند نارضايتي گسترده‌اي ايجاد كند. چندان خوش‌بيني كه بازار در مدت سه‌ماهه تا انتخابات رياست‌جمهوري رشدي داشته باشد، وجود ندارد. 

رقباي دولت در انتخابات سعي دارند بازار ريزش داشته باشد. برداشت آنها اين است اگر بازار منفي باشد از لحاظ سياسي به نفع آنان خواهد بود و دست بالا را در انتخابات خواهند داشت.

ممكن است برخي صنايع به دليل اتفاقات اقتصادي كه در آينده مي‌افتد فرصت‌هاي عالي براي سرمايه‌گذاري در اختيار سهامداران قرار دهند. اين احتمال وجود دارد مذاكرات برجامي خيلي سريع جواب ندهد و در اين مدت قيمت ارز رشد كند بنابراين به نظر مي‌رسد گروه صادراتي مورد توجه قرار گيرند و براي سرمايه‌گذاري جذاب شوند.

بهبود وضعيت صنايع غيردلاري با افزايش احتمال برجام

پيمان ارمغان: تاثير مذاكرات بر بازار در فصل پيش‌رو بيشتر و مهم‌تر از انتخابات رياست‌جمهوري است. متغيري كه اكنون بيش از بحث انتخابات در فصل پيش‌رو بر روي بازار تاثير خواهد گذاشت بحث برجام و مذاكرات است. به اين صورت كه اگر افقي ديده شود و احتمال توافق تقويت شود اين موضوع باعث فشار بر روي قيمت دلار خواهد شد و به تبع آن سهم‌هايي كه قيمت آنها با دلار بالا و پايين مي‌شود از اين موضوع آسيب خواهند ديد. از آن طرف شركت‌ هايي كه از رفع تحريم‌‌ها متنفع مي‌شوند، جذاب خواهند شد.

در اولين گام نيز بايد ديد نتيجه نشست وين چه مي‌شود زيرا اولين قدم جدي در بحث مذاكرات هسته‌اي بوده و نتيجه‌ مسير سياست‌ خارجه را مشخص خواهد كرد. اگر در اولين قدم نتيجه خاصي حاصل نشود شايد تداوم رشد منفي و تورم وجود داشته باشد اما اگر نتايج ملموسي از نشست وين بيرون بيايد آن زمان بايد از سهم‌هايي كه وابسته به قيمت دلار هستند به سمت سهم‌هايي كه از رفع تحريم‌ها منتفع مي‌شوند، حركت كرد.

بازار خنثي

مجتبي معتمدنيا: بازار سرمايه در مدت باقي مانده تا انتخابات رياست‌جمهوري خنثي خواهد بود. نه رشد خواهد كرد و نه ريزش چنداني خواهد داشت. هميشه قبل از انتخابات، بازار سرمايه عملا يك رشد كوتاه‌مدتي داشته بنابراين با مدنظر داشتن سابقه تاريخي بايد يك رشد كوتاه‌مدت را تجربه كند.

ولي اكنون همه مسائل تحت‌الشعاع برجام و پيش‌بيني نرخ دلار قرار دارد و طبيعتاً تا قبل از انتخابات رياست جمهوري، بازار روند خنثي خواهد داشت و شاخص در حد فاصل بين يك ميليون و ۲۵۰ تا يك ميليون ۳۰۰ هزار واحد در نوسان خواهد بود. بعد از انتخاب رئيس‌جمهور جديد شرايط بازار سرمايه تا حدودي متحول شود. و فروش سهام عدالت هنوز درست نشده .

بازار سرمايه به قيمت‌تر از بازارهاي ديگر است. حداقل اين است كه اكنون اصلاح شديدي نمي‌توان روي كليت بازار متصور بود. در شرايط فعلي اتصال به بازارهاي ديگر اصلا منطقي نيست. فروش سهام با اين قيمت‌ها، انتظار تورمي كه وجود دارد، چاپ اسكناسي كه انجام شده و خلق نقدينگي كه اتفاق افتاده به هيچ وجه منطقي نيست.

 

 

چشم انداز بازار سرمايه در بلند مدت

 

چشم‌انداز بازار سرمايه در بلندمدت قطعا مثبت است

چشم‌انداز بازار سرمايه در بلندمدت قطعا مثبت است

رئيس سازمان بورس گفت: چشم‌‌‌‌انداز بازار سرمايه در بلند مدت هميشه مثبت بوده است و آمارهاي جديد هم نشانگر آن است كه اقتصاد كشور از ركود خارج شده و سوددهي و بازدهي شركت‌ها افزايش يافته است.

 

 محمدعلي دهقان دهنوي، رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتگو با شبكه خبر اظهار كرد: اعتماد به بازار صفر و صد نيست. قبول داريم مخدوش شده است و بايد احيا و تقويت شود.

وي ادامه داد: صحبت كردن باعث اعتماد نمي‌شود و حتي ممكن است باعث بدتر شدن وضعيت بشود. و ثبت نام در بورس كاهش يابد .

دهقان دهنوي گفت: بايد نظارت ما بر بازار بيشتر شود. روش‌هاي سنتي ديگر جواب نمي‌دهد و به سمت نظارت خودكار در حال حركت هستيم كه حتي پيشگيري نيز انجام دهند.

وي اظهار كرد: بخشي از بي‌اعتمادي به دولت مطرح مي‌شود. دولت دو نقش در بازار سرمايه دارد: اول حاكميت و متولي توسعه بازار سرمايه است كه چنين اعتقادي وجود داد. دوم نقش نهادها و دستگاه‌هاي اجرايي زيرمجموعه دولت است كه يا شركت‌هايي وارد بازار كرده‌اند يا رگولاتوري انجام مي‌دهند. در اين مورد ما همان همراهي را كه از ساير ناشران مي‌خواهيم از آن‌ها نيز مي‌خواهيم. تا دريافت كد بورسي افزايش يابد . 

رئيس سازمان بورس بيان كرد: در مورد حقوقي‌ها جمع بستن اشتباه است و نمي‌توان گفت همه‌شان يك كاري انجام دادند يا ندادند.برخي از آن‌ها وظايف خود را به صورت كامل انجام ندادند. در دوره صعود شاخص، تقاضا فزوني داشت. انتظار بر عرضه بيشتر بود.

وي با بيان اينكه در دوره نزولي عرضه بيشتر بود و برخي از حقوقي‌ها نيز در اين دوره به عرضه‌هاي بازار پاسخ دادند، ادامه داد: برخي از حقوقي‌ها در دوره صعود وظايف خود را انجام دادند ولي در دوره نزول اين كار را انجام ندادند.

دهقان دهنوي افزود: روابطي كه در بازار سرمايه حاكم است، ايجاب مي‌كند كه مسئوليت‌پذيري حاكم باشد. تا جايي كه بتوانيم آن‌ها را ترغيب و هدايت مي‌كنيم به سمت ايفاي نقش خود در بازار سرمايه.

وي گفت: برخي حقيقي‌ها نيز بازي‌هايي در برخي از سهم‌ها انجام دادند كه در بخش حقوقي سازمان در حال بررسي است.

رئيس سازمان بورس اظهار كرد: بخشي به عنوان اداره ديده‌بان بازار ايجاد كرده‌ايم كه گزارش‌ها را از مردم بگيرد. عمده كشف اين موارد در دنيا نيز توسط مردم گزارش مي‌دهد. در يكي از موارد حدود ۲هزار ميليارد تومان از حقوق سهامداران از اين طريق دفاع شد.

وي بيان كرد: بازار سرمايه عموما به اخبار، چه مثبت چه منفي، بيش از وزن خبر واكنش نشان مي دهد. اين موضوع مي‌بايست در اظهار نظرهاي سياسيي درخصوص بورس دقت شود.

دهقان دهنوي افزود: با شيوع كرونا فشار معيشيتي در سال ۹۹ به مردم وارد شد، اين موضوع به ويژه براي قشرهاي آسيب پذير جدي بود، بخش قابل توجهي از اين افراد يك دارايي ارزشمند به نام سهام عدالت داشتند.

وي ادامه داد: ايده آزادسازي  و فروش سهام عدالت بر همين اساس مطرح شد. تمايل و توصيه همه ما اين هست كه مردم عزيز آن را نگه دارند. در عين حال به دنبال روش‌هايي هستيم كه هم فشار فروش به بازار سرمايه وارد نشود و هم نقدشوندگي بورس مد نظر نهاد ناظر است. 

رئيس سازمان بورس اظهار كرد: سازمان بورس تلاش مي‌كند هر حرفي كه توسط نهاد ناظر عنوان مي‌شود حتما به آن عمل شود، اين موضوع موجب اعتمادبخشي به بورس مي شود. در كنار آن جريان اطلاعات در بازار سرمايه مي‌بايست تقويت شود، شركت‌ها مي‌بايست اطلاعات شفاف‌تر و به موقع به سهامداران ارائه دهند. نظارت ما بر فعاليت بازار نيز مي‌بايست تقويت شود.

وي بيان كرد: در حال تهيه سيستم‌هايي هستيم كه ضمن نظارت بتوانند حتي پيشگيري از تخلفات داشته باشند، اين موارد مي‌توانند اعتماد مردم به بازار را تقويت كنند.

دهقان دهنوي گفت: چشم انداز بازار سرمايه در بلند مدت هميشه مثبت بوده است و آمارهاي جديد هم نشانگر آن است كه اقتصاد كشور از ركود خارج شده و سوددهي و بازدهي شركت‌ها افزايش يافته است. لذا فضاي كلي مثبت است و سهامداران مي‌توانند با ارزيابي و تحليل صحيح و مديريت ريسك، سود خوبي در اين بازار تحصيل كنند.

وي اظهار كرد: قيمت گذاري برخي از نهادهاي تنظيم‌گر در بعضي از صنايع و اظهارنظرهاي سياسي از عوامل مداخلات خارج از بازار بورس است كه در سودآوري شركت‌ها تاثير منفي دارد.